Del 3 - USA 1947

1-På tåget

Restaurangvagnen

Jim tar första möjlighet att åka till USA. Han kommer först till New York och tar därifrån tåget till Los Angeles. Det är den andra januari 1947.

När du år kontroll över spelet sitter du i restaurangvagnen. På bordet framför dig står en askkopp. Klicka på den.

Jim känner genast igen de svarta cigarretter som Winslow brukade röka. Han kallar på kyparen. Denne har just kommit och vet inte vem som satt vid bordet under förra sittningen. En sedel från Jim får honom dock att söka efter Winslow på placeringslistan, dock med negativt resultat. Ytterligare sökningar vill han inte göra utan föreslår Jim att söka upp konduktören.

Du får väl själv gå och titta på placeringslistan då. Gå mot bortre delen av vagnen. Vänd dig till höger så hittar du placeringslistan på pulpeten. Titta på den. Du ser ditt eget namn i kolumnen för tredje sittningen. Titta på motsvarande plats vid andra sittningen. Matt Collins. Men han är ju död. Winslow använder tydligen falskt namn för att inte bli spårad. Kanske konduktören kan ge närmare besked.

Tänk på att spara ofta. Det händer lätt oväntade saker på tåget och då är det bra att vara garderad.

För att komma till konduktörens kabyss måste du gå igenom hela tåget. Och det är åtta vagnar. Klicka bara framåt.

Efter ett slag kommer du in i bagagevagnen.

Så fort du har kommit in så vänd dig helt om och titta på dörren. I ett fack sitter ett papper. Klicka på det för att ta det.

Här kan du se hela tåget. Först är konduktörens kabyss, därefter bagagevagnen, sex sovvagnar och sist restaurangvagnen. Det finns inga nummer på sovvagnarna.

(Du kan använda blåkopian om du snabbt vill gå till en speciell vagn. Klicka då bara på vagnen på blåkopian.)

Nästa vagn är konduktörens kabyss. Knacka på dörren. Tala med konduktören. När han frågar efter namnet på din kompis, skriv Matt Collins.
Efter det blir det emellertid tvärstopp. Collins har begärt att inte bli störd. Konduktören erbjuder sig att lämna ett meddelande men det passar inte Jim.

Du inser att du måste försöka lura ut konduktören, för att få möjlighet att titta på passagerarlistan.
Lämna konduktören och gå tillbaka till bagagevagnen.

Bagagevagnen

Gå ungefär till mitten av vagnen. Där står en stor trälåda. Titta uppåt åt höger och du ser nödstoppsrepet löpa längs kupétaket. Du inser att det inte vore bra att bara dra i nödstoppen. Konduktören skulle säkert bara kasta av dig.

Klicka på väskan som står till vänster om trälådan. Jim tar väskan och ställer upp den på lådan.

Tågvibrationerna gör att den börjar skaka och efter ett slag ramlar den ner. Det ger dig en idé.
Om du kunde binda fast väskan vid nödstoppsrepet skulle larmet gå då väskan ramlar ner och då skulle du kunna vara långt borta. Men du behöver något att binda med. Leta igenom vagnen. Gå mot dörren där du fann blåkopian. Vänd dig till höger och ta reprullen på hyllan.

Gå tillbaka till lådan. Ställ upp väskan och använd sedan repet på väskan.
Jim binder fast väskan vid nödstoppsrepet.

Så fort du får kontroll skynda dig tillbaka till konduktören. Fråga honom om vad som helst. Under det ni pratar går larmet. Konduktören rusar ut och du blir ensam i kabyssen.
Se dig omkring. Klicka på skrivbordet och sedan på vänstra skrivbordslådan. Där hittar du passagerarlistan och kan läsa att Matt Collins bor i vagn 283 och har en uppassare som heter Nick

Något hyttnummer står inte men läser du litet längre upp på sidan kan du se att Nick har ansvar för hytterna 2 och 7 i vagn 283 och dessutom hytt 3 eftersom han har den i alla vagnar.
Nu har du i alla fall reducerat antalet möjliga hytter. Men vilken av vagnarna är nummer 283. Det står inga nummer på blåkopian och du har inte sett några nummer i vagnarna då du gått igenom dem.

Lägg tillbaka papperet i skrivbordslådan och klicka i stället på papperet på skrivbordet. Här kan du läsa om vilka reparationer som begärts i de olika vagnarna. Avklarade reparationer har bockats av. Försök att hitta något som skiljer vagn 283 från de övriga. Motsvarande skador finns i många vagnar men både fläckar på mattan lackskador på panelen finns endast i vagn 283.

I tågkorridorerna

Ge dig ut och leta efter en vagn med båda dessa fel. Observera att det ljusa parti som bildas på mattan av skenet från en lampa inte är en fläck i verklig mening. Den vagn du letar efter hittar du i mitten av tåget. Räknar vi med konduktörens kabyss så är det fyra vagnar på vardera sidan om vagn 283.

Du har tre hytter att välja på, 2, 3 och 7, och det enda du kan göra är att pröva. Det är så väl uträknat i spelet att du kan pröva att gå in i tre hytter utan att det händer något. Fjärde gången du missar kommer konduktören och du blir avkastad.

Du kan alltså utan fara pröva dig fram till rätt hytt här och det visar sig vara nr 7.

Vagn 283 hytt nummer 7

Se dig omkring. Öppna byrålådorna. I en av lådorna ligger en lapp med en runa.

Ta den.

Det var bestämt inget bra råd för färgen som Jim får på fingrarna innehåller tydligen någon drog för han ramlar direkt omkull och somnar. Otäcka drömmar. Han ser Winslow som hånskrattar.

Han vaknar av att en kvinna talat till honom.

Hon är snygg och blond men verkar inte särskilt förtjust i att se Jim. Han får veta att tåget just lämnat Chicago, att hon klev på där, att hon heter Alice och att det här är hennes hytt. Hon tror att Jim är drucken och Jim som inser att Winslow lurar honom och försvunnit hinner inte förklara situationen utan rusar ut ur hytten.

Konduktörens kabyss

Använd blåkopian och gå till konduktörens kabyss. Tala med honom.

Du får veta att Collins/Winslow har lämnat tåget i Chicago för att ta ett snabbare tåg, som är i LA 20 timmar före detta tåget. Winslow har skaffat sig ett ordentligt försprång och du kan ingenting göra.
Du får dock veta att hans bagage är kvar här på tåget. Det fick han aldrig med sig.

Det kan ju vara intressant att undersöka vad Dicks bagage innehåller.

Gå till bagagevagnen.

Bagagevagnen

Det är fullt av bagage här. Titta på några väskor. Inga namn bara slutdestination och kollinummer. Det måste finnas ett sätt att få reda på vad som är vems.

Gå fram mot dörren där du fann blåkopian. Vänd dig till höger och titta ner. Där ligger en namnlista. Matt Collins bagagenummer är 0100AA.

Nu har du något att gå efter. Leta rätt på Collins bagage.

Det visar sig vara den stora trunk som står ensam på golvet, till vänster i färdriktningen och ganska nära dörren ut till konduktören.

 

Gör så här för att öppna trunken.

  • Ta ur den lilla sprinten 1 och sätt in den i det lilla hålet 2.
  • Ta ur den stora sprinten 3 och stoppa in den i det stora hålet 4.
  • Fäll ner klaffen 5.

Nu kan du öppna trunken.

Ingenting annat än ett par lådor Champagne. Men de fyller inte upp hela trunken.

Det måste finnas ett lönnfack under vinet.

  • Fäll upp klaffen 5 igen och fäll därefter upp klaffen 6.
  • Ta ur den stora sprinten ut hålet 4 och sätt den i stället i det hål som nu blivit synligt vid 7.
  • Skjut upp plåten som nu blir synlig från 8 till 7.
  • Ta den lilla sprinten från hål 2 och stoppa den i hålet som nu blivit synligt vid 8.
  • Ta bort handtaget 9 och placera det i hålen 10 och 11 på översidan av trunken.
  • Ta bort plåten 12 som satt under handtaget och placera det i hålen 2 och 4.
  • Till sist flytta handtaget från hålen 10 och 11 och sätt det i hålen 2 och 4.

När det är klart så öppnar Jim trunken

(Fuskkod BOXTOP.)

Nu hittar du vad han har fört med sig. Det har runinskriptioner och liknar det du såg på Landulphs grav nere i katakomberna.

Jim byter adresslapp på Collins trunk och den låda som står bredvid.

(Om man sedan kollar bagagelapparna så har de faktiskt inte bytts ut. Med avsikt för att man inte ska kunna kolla????)

Restaurangvagnen

Nu är det inte mycket mer du kan göra här på tåget än att försöka få tag på den blonda Alice och be om ursäkt för ditt uppträdande tidigare.
Du hittar henne i restaurangvagnen.

Nu blir stämningen litet bättre. När hon får veta att Jim är "spion" blir hon riktigt intresserad. Jim lovar att söka upp henne när fallet är avklarat.

Sen går Jim för att försöka sova litet.

Nästa morgon är tåget framme i Los Angeles.

 
Till föregående sida Till nästa sida Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet Black Dahlia från PC Best Buy
Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.