Till Innehållsförteckning

2 - Alkemisten och anden

Nathan Meister är en mycket kunnig person men han har en liten hemlighet. Han vann en massa medaljer i kriget men förlorade en kvinna. Han har konstruerat ett test, en verklig utmaning till den mänskliga intelligensen, för att se om du kan lista ut hans hemlighet.
Nathan bor i ett hus som Teodor har specialritat efter hans önskningar.


Biblioteket

Gå runt till baksidan av huset och gå in genom dörren. Ta sen trappan till vänster så kommer du till biblioteket.
Du ska rekonstruera hans historia och det gör du genom att undersöka allt i rummet, tavlor och böcker, vad som finns gömt i lådor och kanske i spisen. Ibland hör du kommentarer då du tittar på eller tar en sak. Lyssna noga så kan du få många ledtrådar.


Börja med böckerna i bokhyllan. Peka på etiketterna. Om du t ex klickar till höger på fjärde hyllan nedifrån i mittersta raden Matematik och slumpmässig kodning, får du en ledtråd: "Matematik är som magi och koden är dess nyckel." Plocka upp den stora boken Koder till vänster i samma hylla. Ta nyckeln, som sticker ut upptill.


I översta hyllan i mittraden hittar du en bok om andra världskriget. Där får du höra om Operation Fortitude. Klicka på boken Faust på den näst nedersta hyllan i vänstra raden. Du får höra att Nathan ägar sig åt magi för att få veta naturens hemligheter. I skrivbordslådan bakom dig kan du ta en pipa och tändstickor.


Till höger om bokhyllorna finns ett skåp med flera avsatser. På den nedre delen av byrån finns två träskulpturer men på den vänstra saknas huvudet. Skåpet är låst. Använd den nyckel du nyss hittade för att öppna det. En klaff fälls ned. Titta på den. Under läskpapperet till höger sticker det ut en flik av ett papper. Ta det. Det visar sig vara en geologisk karta.


I ett fack ligger en bok men den kan du inte ta. Öppna alla lådorna och undersök vad där finns. I översta vänstra lådan sigger en sigillring.
Titta på sigillet, det ser ut som en pelikan.
Ta också förstoringsglaset och papperskniven ur andra lådor.

Läs brevet från Drömlandet.


I den högra lådan i nedersta raden finns en mellanvägg som du inte kan komma förbi. Öppna den nedersta vänstra lådan igen men stäng den inte. Öppna sedan den högra nedre lådan.
Nu kommer du åt det bortre facket och kan plocka upp ett trähuvud. Det är det saknade huvudet till träskulpturen till vänster på skåpets nederdel.


Använd huvudet på skulpturen och du kan öppna den nedre delen.
Där ligger tre magnetband och en bandspelare. Plocka först upp alla tre banden. Gå till inventariet och välj den rulle som bara heter Band. Lägg den på högra delen av bandspelaren och tryck på play-knappen, längst till höger.


Lyssna på meddelandet. Nathan är tydligen orolig för tvillingara som tar lektioner av honom.
De börjar bli aggressiva och Nathan är sädd för att de ska skada varandra och därmed sig själva.
Titta också i spisen. Det enda du hittar är ett fragment av en bränd lapp med några ord och du får höra Nathan tala med en kvinna.


Sovrummet

Gå ner till undervåningen och in i sovrummet under den vänstra trappan.
En jordglob ser intressant ut. Om du tittar närmare på den ser du att den är låst med ett kodlås. Kodlåset är i tre avdelningar, de två övre med fyra siffror vardera och det nedersta med fem siffror.
Det gäller att få tag på några ledtrådar till koden.


I rummet finns ett garderobsskåp med fyra dörrar. Öppna den andra från vänster, där hänger en grå klädnad. Klickar du på den får du se ett vykort med uppmaningen Besök Omaha Beach. Klicka en gång till så får du se baksidan. Där står A = 0. Det kan vara en ledtråd till jordglobskoden.

Öppna den andra dörren från höger. Där ligger en hög kläder på översta hyllan. Titta närmare så ser du ett papper. Det är svårläst så använd ditt förstoringsglas. Det visar sig vara en instruktion till hur man öppnar ett brev utan att förstöra sigillet. Kan kanske vara bra att ha. Vem vet?


En stor säng med fyra sängstolpar dominerar rummet. Under sängen är en låst låda. Mitt emot sängen är en dörr med målat glas. Bilden påminner om den bild du såg på den geologiska kartan. Öppna dörren och lägg in den geologiska kartan. Stäng sedan dörren och titta på bilden igen. Genom de områden som tidigare var svarta lyser nu kartan igenom och du har fått en bild av platsen Omaha med lägesbestämning. Den visar koordinaterna longitud 50 º 20 samt latitud 0 º 45 på Normandies nordkust. Det är andra gången ordet Omaha dyker upp, det måste betyda något. Men vad?
Du får höra historien om operation Fortitude igen och får se hur de första två raderna av kodlåset till globen ställs in på 0606 och 1944. (Den sjätte juni 1944 är datum för amerikanarnas landstigningen på Omaha Beach i Normandie.)


På var och en av sängstolparna finns ett hjul, som går att ställa på olika gradtal
Vrid först hjulen på stolparna vid huvudändaen (den som är mot väggen), det vänstra till 50 och det högra till 20.
Vrid därefter hjulet på den vänstra stolpen vid fotändan till 0 och den högra till 45.


Det är ganska knepigt att ställa in hjulen. Det är mörkt och svårt att se gradtalen exakt. När du ställt in de tre första vrid den sista försiktigt tills du ser att lådan öppnas. Gör den inte det så gå tillbaka och justera de andra hjulen. Till sist brukar det lyckas.


I lådan ligger en ask. Titta på den två gånger för att få den i närbild. Titta på bilden. Det ser ut som den pelikan du tidigare sett på sigillringen. Använd sigillringen på asken för att öppna låset. Plocka upp kodhjulet.


Där ligger också en bok. Den är låst. Titta på den i närbild för att se låsanordningen, den är i form av färghjul.
Titta runt i rummet Till vänster om jordgloben finns en gobeläng med en bild av en regnbåge. Anteckna färgerna uppifrån och ned. Violett, indigo, blå, grön, gul, orange, röd.


Gå tillbaka till boken med färglåset och ställ in färgerna i samma ordning uppifrån och ned. Ställ in dem så att de linjerar med högersidan så öppnas boken. Ta brevet.
Nu får du användning för instruktionen du tidigare hittade.
Placera papperskniven till höger om sigillet. Håll ned musknappen och för papperskniven först till vänster och sedan nedåt.
Misslyckas du bränns kuvertet upp men du får omedelbart börja om och försöka öppna det igen. Papperskniven måste föras in exakt på rätt plats annars kommer den inte under sigillet.


Det var tydligen bara träning för ett kommande brev. Titta i stället på kodlhjulet igen. Här kan man kombinera bokstäver och siffror. Du fick ju tidigare se hur de två första raderna sattes till datum för invasionen.
OMAHA, platsen för amerikanarnas invasion har fem bokstäver, det är troligen koden för den undre raden. Men det ska vara en sifferkod och här kan kodhjulet vara till hjälp. Du har fått reda på att A = 0. Ställ in kodhjulet på A = 0 och läs vad de övriga bokstäverna motsvarar. Du får siffersviten 79030.


Gå till jordgloben och ställ in kombinationen 79030 på den nedersta raden.
Globen öppnas och du hittar en scarf och ytterligare ett brev med sigill.
Nu har du ju tränat så öppna brevet genom att ta bort sigillet på samma sätt som tidigare. Läs brevet.Biblioteket

Du hamnar i biblioteket och får höra Mefisto erbjuda Nathan ett kontrakt, som denne dock avböjer.

Efteråt hamnar du vid en bokhylla men det är inte den du ska undersöka. Gå i stället till bokhyllan på väggen mitt emot. Titta återigen på boken Faust, på näst nedersta hyllan i den vänstra raden. Nu får du höra tips om skattsökning, (Om du också vill läsa tipsen, de är inte desamma som talet, måste du se till att du har textning förprickad i inställningar.)


Öppna lådorna i byrån och sök igenom dem på nytt. Den här gången hittar du ett fjärde magnetband och tre vaxkritor. Öppna den nedre delen igen. Använd det nya magnetbandet på bandspelaren. Glöm inte att starta bandspelaren. Du får höra Nathan tala om sin assistent och att du kan göra honom levande igen genom att använda de rätta ingredienserna. .


Titta på papperet för att få ledtråden "Om du vill veta nåt om eld, skaffa dig kunskap om aska."

Det är alltså den omtalade skattjakten som börjar. Gå fram till den öppna spisen. Klicka på blåsbälgen så blåser den bort askan i spisen och du ser ett hemligt fack längst bak.


Öppna det och ta skattkistan, som ligger där. Den kommer att visas längst ner till vänster på skärmen.
Den har olika fack och i varje fack finns en konstig symbol. Vaxritorna du nyss hittade har automatiskt förts över till asken. Allt som du i fortsättningen plockar upp, som hör till skattjakten kommer att hamna i sitt eget fack i skattkistan.


Ta också handtaget, som ligger i facket. Läs ledtråden på lappen. Grodan i brunnen vet ingenting om det öppna havet.
Mellan skrivbordet och spisen står en spade. Ta den och lämna biblioteket.Utomhus

Gå ut och gå fram till brunnen. Använd handtaget på veven till höger på brunnen. En hink kommer upp. På handtaget sitter en groda. Ta den lilla flaskan från grodans mun. I hinken ligger en lapp.


Läs den för att få nästa ledtråd. "Det som är under är detsamma som det som är ovan." Nästa skatt är tydligen gömd under jorden. Ta stigen till vänster vid brunnen och gå ett steg framåt. Vänd till vänster och ta ett steg rätt in mot buskarna. Vänd dig till vänster igen och titta ner på marken. Där är en stor sten.


Klicka på stenen för att flytta bort den. Använd sedan spaden på den plats där stenen låg. Plocka upp kikaren och "skatten". Man vet inte alltid vad det är man plockar upp eftersom det stoppas direkt ner i skattkistan utan någon etikett, jag kallar det helt enkelt för "skatt".


Läs på lappen för att få nästa ledtråd. "Analogi. Vänd dig till vänster och titta upp. Lär dig att läsa stenens ådror som grenarna på trädet och hitta den förstenade saven." Vänd dig till vänster mot hålet och titta upp. Sök på grenarna vid trädstammen tills du hitar "glasögonen". Klicka där för att få en närbild.


Placera kikaren i trädklykan. Titta i kikaren. Du ser en klippvägg med en spricka i. Gå till klippan , du når den genom kikaren. I sprickan finns några föremål. Ta skatten och handtaget.

Läs nästa ledtråd från lappen. "Jag är en rörelse. Jag lever delvis i luften och delvis i vattnet men jag har mitt fäste i marken. 7 efter svart."


Gå till vattenhjulet till höger om huset. Sätt fast handtaget på sin rätta plats till vänster på hjulet. Hjulet startar. Börja räkna hinkarna när du ser hinken med ett svart streck på. Den är nummer 1. När hink nr 7 har gått förbi, klicka på handtaget för att stoppa rörelsen precis då den åttonde hinken kommer fram vid kanten.

.

(Det kan vara litet knepigt. Hinken kommer gärna för långt upp och då kan man inte titta i den.)Titta på kanten av hinken för att få en närbild. Där är ett lock över korgen. Klicka på låset. Plocka upp nyckeln och "skatten". Läs nästa ledtråd från lappen. "Gör så att den strålande solen skiner till Iris regnbådes ära. Hjälp finns i närheten av sjömännen."


Sovrummet

Regnbågen har du tidigare sett i sovrummet alltså tillbaka dit.
Titta i lådan under sängen och ta det pyramidformade spegelprismat.
Titta nu på väggen ovanför sängen. Där är ett nyckelhål. Stoppa in nyckeln du nyss hittade.Innanför finns en rörlig strömbrytare. Ställ den till höger. Ingenting händer det behövs tydligen göras någonting mer.


Titta på det lilla målade fönstret till vänster om regnbågen. Tryck på den röda knappen i mitten. En laserstråle studsar runt i rummet och stoppas på fönstret vid sängen. Titta på det, det är en tavla med sjömän. Ledtråden talade om sjömän men också att ljuset skulle skina på regnbågen. Du måste bryta ljuset. Sätt prismat på strålen vid sjömannens huvud.


Ljuset bryts. Följ strålen mot gobelängen där regnbågen är. Den pekar på solen. Klicka på solen och du hittar nästa "skatt".
Klicka på pappersrullen i lejonets mun och läs nästa ledtråd : "Visita Interiora Terrae, Rectificandoque, Invenies Occultum Lapidum". Det är latin och börjar med orden "Besök jordens inre."


Det måste vara jordglobens inre som åsyftas. Öppna jordgloben igen. Nu hittar du en liten flaska. Ta flaskan och läs nästa ledtråd på lappen som ligger bredvid. "Man kan inte gå omkring och titta på stjärnorna med en sten i sin sko."


En sko. Är det en ordentlig person borde skon stå i garderoben. I den andra garderoben från vänster hittar du en sko. Ta skon och klicka på klacken. Där hittar du ett papper med texten: "Bravo, alla pusselbitar är funna. Jag väntar på dig i köket. Jag är stolt över dig. Väntar på dig. Nath.?


Gå till köket. Det är den dörr, till höger om sovrummet, där du hittills inte har kunnat gå in. Öppna skåpet längst till höger på den vänstra väggen Ta bergssaltet (Rock Salt). Det placeras i det sista tomma facket i skattkistan. Nu har du alla ingredienserna.


Gå nu fram och klicka på den underliga apparaten för att få den i närbild. Klicka en gång till.
Apparaten startar och börjar skapa assistenten Homunculus.

När Homunculus har blivit levande så transporteras ni två till parken.


Titta upp så ser du att en lampa fattas längst till vänster i rampen med färgade lampor.
Använd Homunculus på den saknade lampan.
Du får höra Teodor berätta varför han skapade Drömlandet och om brevet han hittade då Nathan dött.
Det är det brev du tidigare hittade i jordgloben,


När allt är över plocka upp kartan över nöjesparken.


Du får ett nytt blad i Teodors dagbok men det är endast det brev du tidigare läst.Till nästa sidaTill föregående sidaBerättelsen är skriven av MegaZina och baserad på spelet Faust från IQ Media Nordic.
Bilderna är hämtade från spelet. Hemsidan är helt privat och har inget samband med ovanstående företag.