Spelet

Det här blir huvudsakligen en textguide. Spelet tillåter inte att man tar skärmbilder men jag har fotograferat vissa skärmar och på så sätt fått några viktiga bilder även om de är av dålig kvalitet..
Det är en spännande historia med verklighetsanknytning. Det är viktigt att du undersöker allting noggrant och dessutom flyttar på föremål och papper. Ofta döljer sig saker under ett annat föremål. Läs alla papper, det är många ledtrådar man får där. Tänk också på att man dra papper uppåt och nedåt och bläddra mellan olika sidor. Det är lätt att missa något. För att kunna lösa de pussel som förekommer måste man ha hittat alla ledtrådar. Spelet är också mycket linjärt. För att komma till en plats eller för att kunna tala med en person måste man ha varit på vissa andra platser och talat med vissa personer.

Du vrider dig runt i rummet genom att dra med musen.

I spelet är du Jim Pearson. När du ska göra något får du uppmaning i imperativ form, ta det, gå dit osv.
I spelet finns många filmsekvenser. När dessa beskrivs är det Jim som gör något, alltså en beskrivning i tredje person.

 

Del 1 - Cleveland 1941

Introduktion

Spelet startar i Cleveland hösten 1941. Andra Världskriget rasar i Europa men USA har ännu inte blivit indraget.

Ett par lekande pojkar hittar ett stympat lik. Man får se poliser i aktion.
En seriemördare är i farten. Han styckar sina offer och lämnar bara torson kvar. Hittills har sju offer hittats. Några framsteg i fallet har inte gjorts.

I nästa scen inställer sig Jeff Pearson, den person du föreställer i spelet, hos sin chef Sullivan, för tjänstgöring på den nybildade enheten COI, Coordinator of Information. Byrån har hand om information angående rikets säkerhet och skall hålla ett öga på Nazityskland och det i Europa pågående Andra världskriget.

Jim får sin polisbricka och en informationsfil om det fall han ska undersöka och blir tillsagd att fortsätta undersökningen på sitt rum. Han får också reda på att det är litet rörigt där eftersom hans företrädare, Walter Pensky, helt hastigt blivit avkopplad från det fall han sysslade med. Detta fall har blivit nedlagt..
Jim får dock inga upplysningar varför, eller om vad som hänt med Pensky

1 - Jims första fall

Ditt kontor

Undersök rummet och vad där finns som du kan ha nytta av.

Starta med skrivbordet.

Öppna den vänstra skrivbordslådan och läs tidningsurklippet. Det handlar om grundandet av COI. Överste William Donovan har av Roosevelt själv utsetts till chef och detta har orsakat en del rabalder. Det har ryktats att COI skulle vara något slags amerikanskt Gestapo men presidenten försäkrar att så inte är fallet. Chefen för FBI, Hoover sägs vara rasande över att COI har bildats och det förespås att agenterna på COI kommer att få föga hjälp av FBI.
Öppna sedan den gröna boken och läs den preliminära rapporten. Det här är tydligen vad Pensky sysslat med. Här handlar det om olika Nazipampar och deras förkärlek för astrologi och asadyrkan. Redan innan Hitler kom till makten var många av pamparna i hans organisation medlemmar i olika tyska Ordnar, t ex Tyska Orden och Thule Sällskapet. Hess var en av dem och det ryktas att orsaken till att han flög till England berodde på att han fått förutsägelser som visade att han skulle bli nationens hjälte och den som stiftade fred i Europa. Rykten säger också att dessa förutsägelser hade blivit "kryddade" av Britterna.

Chefen för Hitlers säkerhetstrupper, Heinrich Himmler sägs vara anhängare av en religiös sekt som han själv skapat. Han har för stora kostnader renoverat ett gammalt kloster i Wevelsburg och gjort det till en riddarborg liknande Kung Arthurs. Till och med det runda bordet finns där. Där lär också finnas ett kapell där man utför rituella offer.
Himmler lär anse att han är en reinkarnation av en tysk kung från 900-talet, Henrik I medan det påstås att Hitler anser att han själv är en reinkarnation av Landulph av Capua, en tyrann och trollkarl också från 900-talet.
Man ser nu möjligheter att utnyttja deras tro på ockultism och astrologi som ett hemligt vapen om USA skulle bli indraget i kriget.

Stäng lådan.

Öppna sedan den högra lådan. Där finns en "kom-ihåg-lista". Pensky har tydligen gjort allt utom de sista två punkterna.

9- Kontrollera uppgifterna om professor Strauss och 10-Städa kontoret.

Det sista han gjorde var tydligen att byta glödlampa i taklampan.

Flytta listan åt sidan. Plocka upp revolvern som ligger där. Revolvern hamnar automatiskt i inventariet.

Nu kan det vara dags att undersöka vad du har fått i inventariet.
Tryck Alt+I för att komma till inventariet eller högerklicka och välj inventariet från den meny du får upp.

Undersök din legitimation. Vrid på den och öppna den. Det verkar ligga något i den. Klicka på biten som sticker ut så får du se att det är din lyckoamulett, St Christoffers medalj.

Läs fallstudien. Tänk på att du kan dra sidorna upp och ner. Det är Finster, ägaren av en ammunitionsfabrik som klagar över att det förekommit Nazi propaganda på fabriken och bifogar ett papper som han fått tag på. Han har tydligen också gett signalement på en misstänkt person, 180 cm lång, vikt 90 kg, rödhårig med blågröna ögon. Foto och fingertryck saknas. Ärendet är inte uppklarat men har getts låg prioritet.
Papperet verkar vara något slags inbjudan till en hemlig rit. Det ser dyrbart ut, tryckt på fint papper. Den har titeln "Thule vaknar" och över den tre runtecken. Där står också att svar ska lämnas till budbäraren. Signalementet kanske passar på budbäraren?

Titta på revolvern. Klicka på kolven och dra den åt sidan. Ett hemligt fack öppnas. Där ligger en nyckel. Ta nyckeln. Nu måste du ta reda på vart nyckeln går.

Se dig runt i rummet. Alldeles vid dörren, bredvid hyllorna finns en låst klaff. Gå in i närbild och använd nyckeln.
Läs Dr. Strauss meddelande. Han vill gärna undersöka de föremål som Pensky talat om. Vad kan det vara för föremål? Penskys fall verkar vara mer spännande än ditt eget.

Där står också en vas med något som liknar runor inristade men den går inte att titta närmare på.

Läs sedan anteckningarna som också ligger i lådan. Det är en not från Sullivan angående en lista med krypterade hemliga telefonnummer från FBI. Han vill att Pensky ska försöka knäcka koden. Där står en del siffror och tecken. Först verkar det vara de bokstäver som motsvarar siffrorna på en telefon.
Sedan en del bokstavs och sifferkombinationer som tydligen Pensky skrivit dit.
CLV 21-84-11 och under det 3-12-2

Sedan en rad "0 + 1 - 1 (+) or (-)". Det verkar som om han experimenterat med en del telefonnummer.

Bredvid skrivbordet står ett arkivskåp. Titta på böckerna ovanpå skåpet.
Den översta handlar om förhållningssätt inför femtekolonn verksamhet.
Öppna den översta lådan. Längst in ligger några papper. Läs dem.
De kan vara skrivna av Pensky men saknar signatur.

Första sidan, daterad 12 sep 41, verkar utdrag ur en gammal berättelse. Där talas om hur en man, Eoldulph, skapade en ritual för att kalla fram Asarnas högste gud.
Vid Julfesten skulle nio unga män offras till Wotan och på altaret skulle också tre heliga föremål placeras.
Det första var en kalk av askträ som sades ha tagits från världsträdet, Yggdrasil.

Det andra skallen av en berömd visir, som druckit visdom ur Mimers källa innan han kallats till Asgård.

Det tredje var profetissan Thalias själ, innesluten i svart ambra, förtrollande som legendens svarta näckros.

Andra sidan är daterad 22 sep. och tycks också handla om offer riter. Här talas om att blodet måste samlas i moderlandets hjärta och att då en portal skulle öppnas.
Det talas också om en sten, frostkall och svart som natten. Den hade formats till ett altare och allehanda runor och hedniska tecken hade graverats in på den. Den var uppfylld av en mörk ande som drack varenda droppe av blodet från oskyldiga offer, aldrig en droppe besudlade stenens yta, dess törst var omättlig.

En rad är understruken. Den handlar om runor och andra hedniska tecken.

Efter detta kommer den första personliga kommentaren. Skribenten antar att det viktiga här är symbolerna på stenen och att de innehåller nyckeln till allt han hitintills träffat på. Han anser att om han bara kommer på hur de ska placeras så skulle han nå ett viktigt resultat.
Tredje sidan daterad 8 oktober. sägs vara en fortsättning av första sidan från 12 sep.

Här beskrivs hur Eoldulphs offerrit misslyckades och hur han greps av raseri och dödade alla. Därefter försvann han för att hitta ett sätt att bli gudomlig och få Wotans makt.

Sista sidan är skriven 30 okt. 1941 är en personlig kommentar. Han skriver att han har ont om tid, men att det finns en alternativ ritual som liknar den första, men tycks ha ett annat syfte och han vet inte vilken de tänker följa.

Han fortsätter:
"Om de redan har börjat kanske de på något sätt är ansvariga för allt som händer mig. Jag låter paranoid. Kanske de har rätt. Men nej, Det kan de inte ha."

Efter det finns inga mer anteckningar.

Är det Pensky som har skrivet detta så verkar han ha kommit på något och kan dessutom ha råkat riktigt illa ut.
Han talar om runor och att de ska placeras på något särskilt sätt. Kan han ha hittat något och var kan han i så fall ha gömt det.

Det sista han gjorde innan han lämnade rummet var att byta glödlampa i taklampan. Kan det ge någon ledtråd?

Tänd taklampan med kontaken vid sidan om dörren. Vänd dig om och titta mot taklampan. Det är en skugga på lampkupan. Det verkar som om där ligger någonting. Klicka på lampan.
Jeff går dit och tittar. Han verkar förvånad.

Kontrollera i inventariet vad han hittat. Det är tydligen ett gammalt pergament med ritade runor. Kan det ha samband med den understrukna raden i boken?
Sen är det en påse också. Titta på den. Den innehåller en konstig mångsidig figur och en del runor. Kan detta ha något att göra med de runor som Pensky har svårt att placera och med de föremål som Strauss nämner i sitt brev?

Nå det är kanske bäst att du sätter i gång med din egen undersökning.

Dags att tala med chefen.

Klicka på glasrutan i dörren eller högerklicka och välj Världskartan. Klicka sedan på den plats dit du vill gå. För närvarande finns bara två platser att välja på, ditt kontor och Sullivans kontor.

Sullivans kontor

Klicka på Sullivan för att tala med honom. Fråga om din föregångare, Pensky. Du får fortfarande inte veta varför han försvann så plötsligt. Sullivan ger dig dock en varning. Kom ihåg att här lyder man order, inga personliga korståg. Är det vad Pensky har gjort? Är det något skumt med hans försvinnande?

När du frågar om fallstudien så visas det dokument som kallas Initial Crime Report.
För pekaren till namnet Finster i överkanten på dokumentet, så får du möjlighet att fråga om honom. Han brukar tydligen se troll litet varstans, men vem vet, han kan ha rätt den här gången.

Sullivan ber dig titta på det papper som Finster lämnat tillsammans med sin anmälan. Det är en inbjudan att gå med i en gammal tysk Orden, Thules Broderskap, som dyrkar de gamla tyska asagudarna Wotan , Vile och Ve. (Wotan är hos oss mera känd som Oden, Vile och Ve var Odens bröder.) Den svarta örnen är deras symbol. Örnen som reser sig från en bädd av eld, något som ska symbolisera att man först måste dö för att verkligen leva.

Sullivan frågar dig vad du anser. Det har inte så stor betydelse vilket svar du väljer. Det verkar vara fascist propaganda och tydligen riktat endast till de rika och mäktiga. Sullivan varnar dig. Var försiktig så att du inte trampar någon på tårna. Det kan vara farligt.
Dra sedan ner pekaren till namnteckningen längst ner så kan du fråga om detektiven. Du får reda på att han heter Merylo och att han nu i stället undersöker fallet med "Torso-mördaren".

Titta på din Världskarta. Du har nu fått två nya adresser, Detektiv Merylos kontor och Hank Finsters kontor.

Klicka på Finsters kontor.

Finsters kontor

Finster sitter vid sitt skrivbord. Bakom honom ser du en vapensköld där det står Finsterlau.

Fråga Finster om Thules Broderskap. Han påstår att det är en nazist konspiration och pekar på de tre runsymbolerna. Han berättar att hans familj kommer från Tyskland och att han sett dessa symboler överallt. Det var visserligen 15-20 år sedan han var där men han är säker på sin sak fast han inte vet vad symbolerna betyder.

Fråga om budbäraren. Han är litet otydlig här och blandar in namnet på en förman, George Hansen som tydligen släppt in budbäraren. Hansen blev avskedad direkt.

Fråga om budbärarens utseende. Finster påstår att han redan plockat ut honom i boken med foton nere på polisstationen men att ingen brytt sig om det. Det var en man med rött hår och ett stort rött skägg.

Fråga var du kan få tag på budbäraren. Det vet inte Finster men han tror att du kan få tag på Hansen på McGintys Bar.

Ta fram Världskartan och gå till Merylos kontor.

Merylos kontor

Fråga om Finsters anmälan. Han blir mycket irriterad och du får till slut veta att han inte gjort någonting åt det. Han ger dig dock tipset att titta i en bok med foton av kända brottslingar. Finster såg mannen som delade ut papperet och han tittade igenom boken och hittade tydligen mannen..
Fråga också om morden. Du får veta att något genombrott ännu inte gjorts. Mannen är slug. Han styckar sina offer, tappar ur blodet och förpackar delarna snyggt och prydligt i tidningspapper. Det finns ingen möjlighet att identifiera offren.
När du sedan frågar om han har fått någon hjälp av FBI blir han om möjligt ännu ilskare. Elliot Ness har skickat på honom en odugling som heter Winslow som bara går omkring och ser snygg ut och pratar om hur han kommer att lösa fallet.

Titta ner så ser du boken med foton som Merylo talade om. När du öppnar den ligger där ett papper från Finsters företag. Klicka på det så hamnar det i inventariet.
Bläddra igenom boken. Där finns flera personer med yvigt skägg, men de flesta verkar vara mörkhåriga. Det är visserligen inga färgfoton men Louis Fisher alias Fielder alias Fielding skulle däremot kunna vara rödhårig. Tryck AltN så kommer du till anteckningsboken. Anteckna namnet. Som du ser har du redan en anteckning med de tre runtecknen.

Det tycks inte gå att få ut något mer av Merylo för tillfället så lämna honom och gå till McGintys Bar.

McGintys Bar.

Det är inte så många personer i baren. Gå fram och tala med bartendern. Fråga honom om förmannen. Han vill inte hjälpa dig utan ber dig försvinna och ta din vän i hörnet med dig.

Titta på mannen i hörnet. Han ser inte ut att passa in här. Gå och tala med honom.

Fråga om förmannen. Inget napp.
Fråga vem han är. Så småningom får du reda på att han tillhör FBI och heter Winslow. Han försöker få ledtrådar till Torso morden. När du berättar att du är ute efter tyska infiltratörer föreslår han att du ska titta på FBI:s svarta lista over personer med tysk härkomst som skulle kunna tänkas sälja Onkel Sam till Onkel Adolf. Listan ska finnas på COI. Som avslutning får du en varning. Någon hos er har tydligen trampat någon viktig person på tårna och han avråder dig från att göra detsamma.

Kan han möjligen mena Pensky?

Dags att ta reda på mer om Svarta Listan. Gå till Sullivans kontor.

Sullivans kontor.

Fråga om Svarta Listan. Han vill veta vem som tipsat dig. Winslow verkar inte stå högt i kurs men du får i alla fall listan. Samtidigt säger han till dig att vara försiktig. Bara för att Hoover har satt en persons namn på listan behöver han inte vara skyldig.

Gå tillbaka till ditt eget kontor.

Ditt kontor

Titta på Svarta Listan och jämför den med Sullivans brev.
Telefonnumret CLV-21-84-11 tillhör tydligen Henry Finster.

Joseph Schwaab CHI-22-22-83 finns också på listan och numret PIT-76-00-99 tillhör en person som heter Dieter Shust.

Pensky hade tydligen något ihop med en person vid namn Strauss.

En Dr. Karl Strauss finns med på listan med numret CLV-51-22-40.

Märkligt att det både ditt fall och i Penskys fall dyker upp anknytningar till tyskland och nazister. Kan fallen ha något gemensamt. Kanske du borde följa upp Penskys förbindelse med Dr. Strauss. Han kanske ha någon uppfattning om den här inbjudan med alla vapensköldarna.

Det gäller bara att lista ut hur telefonnumret är krypterat.

Vänta du har ju Finsters telefonnummer på firmapapperet du hittade i fotoboken.

Där står CMR-140. CLV motsvarar på telefonen 258 och CMR motsvarar 267.

På papperet står 0 +1 -1. Första siffran oförändrad, andra siffran ökas med 1 och tredje siffran minskas med 1. Första delen av koden är knäckt men hur är det med de följande 3 siffrorna i telefonnumret 1, 4, 0 hur kan de hänga ihop med 21, 84, 11

Den andra anteckningen var (+) eller (-). 2-1=1, 8-4=4 och 1-1 = 0. Där har vi det.

Subtrahera det första talet med det andra.
Han har visserligen på ett ställe på lappen försökt att addera talen men det stämmer inte med Finsters nummer.

Nu är det inte svårt att hitta Strauss nummer. Det måste vara CMR 404 eller helt med siffror 26 74 04.

Klicka på telefonen så att du får den i närbild och slå numret. Du kommer till Naturhistoriska museet. Du har tydligen kommit till rätt nummer men professor Strauss är inte där för tillfället. Mannen frågar om du ringer från Penskys kontor. Du svävar litet på målet men mannen säger att han ska lämna ett meddelande och ringer av. Försöker du ringa igen tutar det bara upptaget.

Gå till Merylo

Merylos kontor

Fråga om Winslow. Du blir inte mycket klokare men ni tycks ha samma uppfattning om honom. Gå tillbaka till ditt eget kontor.

Ditt kontor.

När du kommer tillbaka har du fått ett meddelande från en fröken Helen Strauss, Dr. Strauss dotter. Hon säger att hennes far kommer att vara bortrest flera veckor men att hon gärna tittar på dina föremål.
Titta på Världskartan. Nu kan du komma till museet.

Naturhistoriska museet.

Fråga om hennes far. Hon är litet förvånad eftersom hon antar att Pensky skickat dig. Eftersom hennes far rest bort ville hon inte lämna Pensky i sticket utan erbjöd sin hjälp. Så vitt hon vet har hennes far aldrig träffat Pensky.

Fråga om hennes kompetens. Hon berättar att hon just fått sin examen i Naturhistoria och hoppas en dag bli chef för ett sådant här museum.

Visa henne påsen med runorna och fråga om hon tror att de är de föremål Pensky talat om. Hon förmodar det och talar om att det är ett gammalt nordiskt alfabet. Automatiskt visar du då pergamentet med runskriften och hon påpekar att någon tydligen försökt att tyda dem. "Nine gifts to Odin"- Nio gåvor till Oden verkar tyda på ett offer. Det kan vara människooffer men behöver inte vara det. Hon vill behålla både runpåsen och pergamentet för att titta närmare på det.

Visa henne Finsters brevpapper. Hon visar dig en bok med vapen. Vapnet finns där och tillhör Sergeant at Armes i Knights of Trinity. Finsters tyska släktingar är tydligen inblandade. Finster måste ha känt igen vapnet men varför har han polisanmält det hela?

Visa henne fallstudien. Hon tar fram boken igen och den här gången kan du bläddra i den. Titta speciellt på de vapensköldar där en silveroval också visas. Alla de sköldarna finns på invitationen. På samtliga har namnet blivit struket på order av påven Gregorius IX men på fyra av dem kan få upplysning om vilken funktion de har inom Orden. Finsterlaus vapensköld finns markerad med Sergeant at Arms som tidigare. Nu hittar du också den stora skölden i mitten. Där står Notorious Tyrant and Sorcerer och att vapnet används av den högste riddaren av Trinity. Kommer du ihåg att du tidigare i Penskys papper läst om att Hitler ansåg sig vara reinkarnationen av en tyrann och trollkarl.

De två ytterligare funktioner du hittar är Scribe och Herald. Nu vet du vilken funktion dessa fyra sköldar representerar, chef, vapenbärare, skrivare och härold.

Jämför med vapnen på inbjudan. Finsterlau, Sergeant of Arms är nr 2 från vänster i översta raden, Herald är nr 4 och Scribe nr 5. Det stora vapnet i mitten tillhör som tidigare nämnts Notorious Tyrant and Sorcerer. Anteckna vapnens plats i din anteckningsbok så att du vet viket som tillhör vem. Lägg också noggrant märke till hur de fyra vapnen ser ut. Gör gärna en skiss av dem, du kommer att behöva det om en liten stund.

Helen berättar att hennes far håller på med ett arbete att restaurera en glasmosaik som föreställer just dessa sköldar. Det låter intressant. Hela tiden hittar du samband mellan den inbjudan Finster fick och det som Pensky och Strauss sysslat med. Fallen måste ha något med varandra att göra.

Fråga Helen om glasmosaiken som hennes far sysslade med.

Glasmosaikpuzzlet

Du får titta på det. Gå in i närbild så får du ett antal pusselbitar som du passa ihop till fyra romber var och en centrum i de fyra sköldar du nyss studerat. Romberna ska tillsammans bilda en större romb. Den översta är nästan klar, du behöver bara skjuta ihop vissa bitar något. Det är Chefens sköld.

Du kan inte titta på sköldarna i inventariet så länge du har pusslet i närbild, men du kan gå ur pusslet utan risk så många gånger du vill, dina bitar finns kvar som du lagt dem. Där kan du titta på sköldarna på inbjudan och se hur du ska ordna bitarna och du kan också tända den infraröda lampan till vänster och titta på pusslet genom den. Du ser då en del bokstavsfragment.

Ett namn är redan klart Landulph för Chefsskölden. Men det kanske du redan har misstänkt. Du läste ju om Landulph, tyrannen och trollkarlen i boken på ditt kontor. Du ser också fragmentet "Fins" det måste vara en del av Finsterlau namnet på vapenbäraren i Orden. Det verkar som om du kan få fram namnet på de två övriga genom att lägga pusslet klart.

När pusslet är klart och du tänder den röda lampan kan du se att till Herald (Härolden) hör namnet Fischterwald och till Scribe (Skrivaren) hör namnet Muhlhaven.

(Har du svårigheter att klara av pusslet så skriv bara LEADHEAD när du är inne i närbild så hoppar bitarna ihop av sig själva.)

Sen finns inget mer att prata om. Det kan vara tid att försöka ta redan på den rödhårige man som överlämnade inbjudan. Gå till McGintys bar och se efter om du möjligen kan få tag på George Hansen

 
Till föregående sida Till nästa sida Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet Black Dahlia från PC Best Buy
Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.